Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. Katolikus Bál - 2012. február 4.
 
 
Kép
Immáron második alkalommal került megrendezésre 2012. február 4-én, a siófoki Katolikus bál a siófoki Piroska Csárdában. A tavalyihoz hasonlóan, az idei összejövetelnek is jótékony célja volt, a bevételekből szegény sorsú belső-somogyi gyermekek táborozhatnak a Balaton mellett.
A hosszas előkészület során a szervező csapat - amely Siófok és Kiliti plébániáinak tagjaiból állt - levonta a tavalyi bál eredményéből és visszhangjaiból a következtetéseket, hogy a jót megerősítsék, az esetleges apró nehézségeket pedig kijavíthassák.
Egy előző évtől dédelgetett álom is valóra válhatott, fellépett a Pannonhalmi Bencés Gimnázium kiváló zenekara a Big Band, akik profi műsorukkal örvendeztették meg a 153 résztvevőt. Ezután Sándor László siófoki káplán és Dr. Gárdonyi Máté kiliti plébános köszöntötték az egybegyűlteket. Laci atya a keresztény örömről beszélt, amelynek „nevében” együtt mulathattunk. Máté atya pedig köszöntőjében kiemelte, hogy miért jó magyar katolikusnak és siófokinak lenni, mennyi mindenre lehetünk büszkék.
A vacsorát megelőzően a siófoki Szent Lőrinc Antióchia fiataljai egy megrendítő pantomim játékot adtak elő, mely bemutatja, hogyan emeli ki Jézus az embert a bűn mélységeiből, és teszi igazán szabaddá, boldoggá. Az előadás végére sokak szemében könnyek jelentek meg, a darab szívbemarkoló volta miatt. Laci atya a fiatalok „védelmére kelt” nehogy hangulatrombolással vádolja őket valaki. Elmondta: pont ebből a szabadságból és boldogságból fakad az az őszinte keresztény öröm, aminek ez a bál is megnyilvánulási formája.
Ezután következett a vacsora, amely igazán ízletes, sokak számára maradandó élmény volt. Valósággá vált a régi bölcsesség: egy bál sikere a levesen és a zenén múlik. A leves (és természetesen a többi fogás is) pazar volt, a Blokk együttes zenéje pedig nem csak remek talpalávalóul szolgált, hanem sokak fiatal korának felejthetetlen élményeit-emlékeit is visszaidézte. A Balaton Táncegyüttes palotása nyitotta meg a bál elengedhetetlen táncos részét.
A táncban elfáradtaknak némi enyhülést adott Jónás Tamás rövid bűvészműsora, a plébánia életéről készített színes és tartalmas fényképes vetítés (ide kattintva megtekinthető), valamint az értékes tombolatárgyak kisorsolása, és az éjféli töltött káposzta, hogy azután hajnalig folytathassák a táncparkett koptatását.
Köszönet illet mindenkit, aki munkájával, vagy jelenlétével hozzájárult a bál sikeréhez, hogy együtt megmutathattuk: jó magyarnak, katolikusnak, siófokinak lenni és együtt fejezhettük ki a keresztény örömet, jókedvet, amelynek – nem utolsó sorban – gyümölcse a bál bevétele, amellyel néhány szegény gyermeknek szebbé, boldogabbá tehetjük nyári vakációját! Isten fizesse meg áldozatukat, nagylelkűségüket.
Laci atya