Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a teendőm ha...
 
Beteg, öreg, vagy egydülálló valaki a családban
Isten a teremtéskor az embert test-léleknek alkotta. Így Urunk rendelése alapján mind a kettőre gondot kell, hogy fordítsunk. Szent Pál tanítása alapján is tudjuk, hogy testünk a Szentlélek temploma. (1Kor 6,19)
Itt elsősorban azokra a betegekre esetleg egyedülállókra gondolunk, akik saját szenvedésük/nehézségük keresztjeit egyedül nem, ill. nagyon nehezen tudják hordozni. Nekik szeretnénk segíteni, mind emberi, és ezen felül lelki szinten.
Amit segítségként tudnánk felajánlani:
• szentségek kiszolgáltatása (gyónás, Oltáriszentség, betegek kenete)
• beszélgetések a mindennapokról, magányosság feloldása
• lelki beszélgetés; lelki fájdalmak, sérülések feldolgozása
• bevásárlás, takarítás, házimunkában való segítség
Érdeklődni lehet a plébánia elérhetőségei egyikén.
Ágyban fekvő, gondozásra szoruló van a családban
Plébániánk területén két helyen fordulhat segítségért ezügyben.
A Ferences Szegénygondozó Nővérekhez, akik Siófok belterületén igyekeznek, a magukat ellátni nem tudó, fekvőbeteg, idős, rászorulókról lehetőségeikhez képest gondoskodni.
A siófoki Szent Rita Karitász Csoporthoz, ahol információt kérhetnek ápolókról, nővérekről, akik segítséget tudnának nyújtani beteg, rászoruló ismerősük, családtagjuk gondozásában.
Elhunyt valaki a családban
Fogadják őszinte részvétünket! Elhunytjuk lelkét imádságainkban Urunk elé visszük! Adjon Önöknek az Isten sok erőt és kegyelmet a Gondviselés titkokat rejtő végzéseit elfogadni.
Először a temetéssel kapcsolatos ügyeket legyenek szívesek elintézni a Siófoki temetkezési vállalatnál. Majd az ott kiállított papírral, legyenek szívesek bejönni a plébániára.
Az anyakönyvezéshez a következő adatokra van szükségünk:
• Halálozás helye, napja
• Elhunyt leánykori/születési neve
• Házastárs (születési) neve, egyedülállóknál a szülők nevei
• Elhunyt születési hely, ideje
• Elhunyt lakcíme
• Szentségekkel el volt-e látva, volt-e az utóbbi időben nála pap?
Az elhunytért szentmisét mondatni a temetés előtt egy órával van lehetőségük.
Gyónni szeretnék
Életünket ajándékba kaptuk a Teremtőtől. Így hát lelkünk tisztasága mindennél fontosabb kell, hogy legyen Istennel való kapcsolatunkban.
Mindenki számára igyekszünk alkalmat biztosítani Gyónásra, lelkibeszélgetésre.
Gyónási alkalmak rendszeresen vasárnapokon a szentmisék alatt.
Adventben minden hajnali szentmise alatt van gyónásai lehetőség a szentmise kezdetétől.
További időpont egyeztetése végett, kérjük keressen fel bennünket, telefonon, esetleg személyesen a plébánián. Betegek adventi, nagyböjti szentségekkel való ellátását, kérjük időben jelezze a plébánia elérhetőségei egyikén.
Gyónáshoz, lelkiismeret vizsgálathoz segédanyagot itt talál.
Éves egyházi hozzájárulásomat szeretném rendezni
Az Egyház öt parancsa között található, hogy az Egyházat a Krisztus-hívők közösségének igyekeznie kell lehetőségeihez mérten anyagilag is támogatni. Ezt szolgálja minden plébánián az egyházi hozzájárulás befizetése.
Ez az összeg országosan az évi jövedelem 1%-át célozza meg. Tudjuk viszont, hogy egyházközségünk hívei anyagilag egyáltalán nem állnak olyan stabilan, hogy ezt megengedhetnék maguknak. Plébániánk sem várja el egyetlen hozzá tartozó tagjától sem, hogy ilyen mértékű összeggel járuljon hozzá kiadásainkhoz, egyházközségünk folyamatos fejlesztéséhez, fenntartásához.
Plébániánk éves egyházi hozzájárulásának összege 2.500,- Ft/ő (felnőttek, nyugdíjasok)
Ezt elsősorban személyesen lehet befizetni a plébánián az egész év folyamán, de van mód csekken is. Ezt az eddig bejelentett, de október hónapig hozzájárulást nem fizetett személyek számára a megadott lakcímre postázzuk.
Egyházi hozzájárulásukat nem kívánjuk „ostorral behajtani”, de ha hosszú idő után rádöbbentek arra, hogy elfelejtették rendezni, nem kell aggodalmaskodniuk: a plébánián lakcímük bejelentésével, a visszamenőleges hozzájárulások befizetése nélkül kezdhetnek el ezen segítségnyújtásuknak eleget tenni.
Isten áldja meg mindannyiukat jóságukért!
Szeretnék jótékonykodni, adományt felajánlani
Ha bárminemű felajánlása lenne, akár segítségnyújtás, akár anyagi módon szeretne adományozni, illetve segítséget nyújtani, ezt megteheti a plébánián személyesen, vagy lépjen kapcsolatba a siófoki Szent Rita Karitász Csoporttral.